Opening Open Monumentendag 2023

Als aanloop naar de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag op zaterdag 9 september in de gemeente Alphen, vond afgelopen donderdag 31 augustus de feestelijke opening plaats in Museumpark Archeon. Directeur Jack Veldman heette de aanwezigen welkom op deze bijzondere locatie nl, het Archeologiemuseum in de reconstructie van een Gallo-Romeinse boerderij, de villa van Rijswijk. Door Tineke Verbakel, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn werd een woordje gedaan over “Waarom een Open Monumentendag?” gevolgd door de openingswoorden van wethouder Anouk Noordermeer en het orakel van de Priesteres van Archeon. Deze laatste voorzag een activiteit met en door veel mensen waarbij de weergoden goedgestemd zijn.

Het landelijk thema is dit jaar “Levend erfgoed”, immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Het is een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast en mee verandert met de tijd. Het verbindt de gemeenschap die het beoefent en zich ermee identificeert. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en daarom is het thema  ‘Levend erfgoed’ dit jaar gekoppeld aan Open Monumentendag en staat Museumpark Archeon volop in de schijnwerper. Immers met zoveel levend erfgoed op één locatie zeggen we: Archeon is levend erfgoed!

Aansluitend hebben de gasten deelgenomen aan speciale rondleidingen in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen door de Archeotolken.  Tip voor lokaal immaterieel erfgoed: een Marketenster bij de koffie!

Foto: Archeon