20e NATIONALE ORGELDAG 2021 IN DE GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN

Op zaterdag 11 september is het niet alleen Open Monumentendag maar ook al voor de 20e keer Nationale Orgeldag. Dat deze twee themadagen samenvallen is op zich niet zo verwonderlijk omdat veel orgels in kerkelijke monumenten staan die met Open Monumen­ten­dag hun deuren voor het publiek geopend hebben.

Onderstaand vindt u een overzicht van de kerken die speciale orgel-activiteiten gepland hebben en ook hun orgels laten klinken, mét veelal de mogelijkheid om ook zelf eens zo’n majestueus kerkorgel te bespelen. Het speciale OMD-Slotconcert wordt gegeven door Stadsorganist Simon Stelling op het vorig jaar geheel gerestaureerde Steinmeyer-orgel (1922) in de Adventskerk te Alphen aan den Rijn. Aanvang 16.00 uur, toegang is gratis.

Het volledige programma-overzicht (en openingstijden) staat in het gratis  OMD-program­maboekje dat op de gebruikelijke verspreidingsadressen in Alphen en de kernen af te halen is. Of op deze site: klik hier

De opengestelde kerken zijn:

In Aarlanderveen

– Hervormde kerk, Dorpsstraat 38

In Alphen

– Adventskerk, Julianastraat 69 (allen voor het OMD-Slotconcert)

– Bonifaciuskerk, Paradijslaan 6

– Oudshoornse kerk, Oudshoornseweg 90

In Benthuizen

– Hervormde kerk, Dorpsstraat 48

In Boskoop

– H. Joannes de Doperkerk, Van Neslaan 50

In Hazerswoude-Dorp

– Hervormde kerk, Dorpsstraat 64

In Hazerswoude-Rijndijk

– Scheepjeskerk, Rijndijk 106

In Koudekerk

– Brugkerk, Dorpsstraat 53

– Ontmoetingskerk, Dorpsstraat 15

In Boskoop kunt u ook het “Vara” theaterorgel (Standaart, 1932) horen en zien waarop Cor Steijn vroeger veel speelde in het TV programma met Dorus. Dit orgel bevindt zich in het Floragebouw, Parklaan 2 De demonstraties zijn tussen 10.00 en 12.00 uur.