Nieuws

Open Monumentendag 2022 zeer goed verlopen

De officiële opening als startschot voor Open Monumentendag van 10 september, vond plaats op vrijdag 9 september bij de vml. Bonifaciusschool in Alphen (nu appartementencomplex). Zij deden voor het eerst mee. Als openingshandeling heeft wethouder Anouk Noordermeer het informatiebordje op de gevel geschroefd. Daarna werd symbolisch de OMDvlag door Liesbeth van de Zand namens de Stichting Open Monumentendag uitgereikt aan Dick van Giezen, voorzitter van de VvE. De volgende dag op de Open Monumentendag kwamen veel oud-leerlingen nog even een kijkje nemen in hun vroegere school, al dan niet vergezeld van hun kinderen die nu op de nieuwe school zitten.

Over de hele linie zijn we uitermate tevreden over het verloop en de bezoekersaantallen. Mede door het topweer om er op uit te gaan en wellicht ook nog wel het feit dat er nu geen 1.5m regels gelden waren veel bezoekers op pad voor een “monumentenrondje”. We telden ruim 3000 bezoekers. Het geeft ons vertrouwen voor de volgende Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023, het gekozen landelijke thema is dan “Levend Erfgoed”.

Open Monumentendag/Nationale Orgeldag 2022 Alphen en kernen

Na alle coronaperikelen konden we dit jaar gelukkig weer een volwaardige Open Monumentendag realiseren. Kennelijk hadden de bezoekers dit gevoel ook: zij kwamen in grote getalen naar de opengestelde monumenten. Mede dankzij het stralende weer en een grote keuze aan mogelijkheden is deze dag over de hele linie naar volle tevredenheid verlopen. Het thema “Duurzaamheid” kon bijna niet beter, immers elk monument heeft zijn duurzaamheid al bewezen! In veel monumenten werd b.v. getoond wat men aan duurzaamheid en hergebruik al deed of in de planning had te doen.

Vooral de molens en kerken hebben veel bezoekers gehad met als absolute topper de Bonifaciuskerk in Alphen met 260 bezoekers, al dan niet in combinatie met de opengestelde vml. Bonifaciusschool en nabij gelegen Adventskerk. In Boskoop was dit dag in het kader van Boskoop800 een kerkenpad georganiseerd, een mooie combinatie! Hierdoor deden ook een extra aantal orgels mee met Nationale Orgeldag. Het OMD-Slotconcert werd gespeeld door Simon Stelling op het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk (met in het kader van duurzaamheid geen programma op papier maar alle teksten digitaal op het scherm.

September 2022

Officiële opening Open Monumentendag 2022 Alphen aan den Rijn

In de aanloop naar Open Monumentendag op zaterdag 10 september heeft wethouder Anouk Noordermeer op de vrijdag ervoor een officiëel startsein gegeven bij de vml. Bonifaciusschool te Alphen.

Dit gemeentelijk monument is verbouwd tot 14 appartementen en deed dit jaar voor het eerst mee met Open Monumentendag. De voorzitter van Stg. Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn, Tineke Verbakel, heette iedereen welkom met een kort woordje. Vervolgens schetste de voorzitter van de VvE, Dick van Giezen, een beeld van de vroegere school, de verbouwing en de huidige bewoning. Een van de aanwezige bewoners heeft nog als kind op deze school gezeten en woont nu in het appartement van haar vroegere klaslokaal, zelfs haar schoolfoto was nog er nog.

Vervolgens heeft de wethouder het belang van het behoud van de monumenten benadrukt en verrichtte de openingshandeling door een informatiebordje op de gevel van het monument te monteren. Afsluitend overhandigt Liesbeth van de Zand namens OMD de speciale Open Monumentendagvlag symbolisch aan de bewoners.

Door acute werkzaamheden is de boomkwekerswoning van het Boomkwekerijmuseum in Boskoop onverwacht gesloten voor bezoekers. Tijdens de werkzaamheden om de buitenmuren vochtvrij te maken, is onverwacht schade aan de uiteinden van de plafondbalken geconstateerd. Het was de bedoeling om de woning tijdens de werkzaamheden aan de buitenmuren gewoon voor bezoekers toegankelijk te houden. Om de balken te repareren, wat niet kan wachten, moeten aan de binnenkant van de woning werkzaamheden gebeuren. Het is dan niet mogelijk om bezoekers toe te laten. 

Alles gaat een paar weken duren. Dat wil zeggen dat de woning a.s. zaterdag tijdens de Open Monumentendag niet toegankelijk is.

Duurzaamheid duurt het langst

Wat heerlijk om weer toe te leven naar de volgende editie van Open Monumentendag! Uiteraard onder voorbehoud dat het mogelijk is binnen de beperkingen van Covid-19, maar daar leren we mee leven. Het 2022 thema Duurzaamheid is in ieder geval fantastisch om mee te werken, immers elk monument heeft zijn duurzaamheid al bewezen dus de link met de actualiteit is snel gelegd.
Hoe 2021 voor de Open Monumentendag de boeken ingaat, kunt u lezen in het jaarverslag onder het kopje Over ons. De winterrust hebben we benut om aan de slag te gaan met een tweede serie tekstbordjes voor de monumenten. Welke er inmiddels gerealiseerd zijn ziet u onder Monumentenschildje.

Januari 2022

Open Monumentendag 2021

Over de hele linie is de dag goed bezocht en de bezoekerstotalen geven dit ook aan. Overal werd netjes rekening gehouden met de coronamaatregelen. Opvallend was dat de molens en fietstochten zeer in trek waren. Molen de Rooie Wip in Hazerswoude-Dorp stond extra in het zonnetje omdat de molen in 2020 en 2021 groot onderhoud kreeg en volledig geschilderd werd. Wethouder Kees van Velzen deed de officiële (her)opening.

Er was veel lof over het mooie programmaboekje (met complete monumentenlijst van de hele gemeente!). Soms waren er vragen over het Pools op de voorkant maar na uitleg vond men het
wel grappig dat het samen met de achterkant, de inclusie moest aangeven van het jaarthema “Mijn monument is jouw monument”.

Het bestuur hoopt voor volgend jaar weer een mooi programma te kunnen maken zonder al teveel coronabeperkingen. Het thema is zelfs al bekend: Duurzaamheid.

September 2021

Plaatsing tekstbordje

Vrijdagmiddag 10 september heeft wethouder Erik van Zuylen (cultuur) een tekstbordje bevestigd op het voormalig Raadhuis aan het Burg. Visserpark. Dit als openingshandeling voor Open Monumentendag 2021 op zaterdag 11 september.

De Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit project gelanceerd met als doel op alle publieke panden met een monumentale status een klein tekstbordje te realiseren met de belangrijkste informatie over het betreffende gebouw. Er zal nog heel wat tijd voor nodig zijn om deze klus te klaren, maar de eerste serie van 10 stuks is een feit.

Extra openstelling

Rijksmonument molen “Nieuw Leven” (1820) in Hazerswoude-Dorp (Dorpsstraat 228) zal op zaterdag 11 september tussen 10.00 en 17.00 uur geopend zijn voor bezoek.

Deze fraaie en unieke wipstellingkorenmolen (oorspronkelijk uit ca. 1600) is het enige gave type in ons land. Toen omstreeks 1815 de molen in de Boterpolder overbodig werd, is hij daar gedemonteerd en naar de Dorpsstraat overgebracht en op een gemetselde stenen ondertoren geplaatst. Sindsdien is de molen ingericht voor het malen van graan en kreeg op de steenzolder 3 koppels stenen. Tusssen 1815 en 1925 was de molen ook bekend als De Zwaluw en Windlust. Van 1925 tot 1933 heeft de molen uitsluitend elektrisch gemalen. In 1933 is de molen weer maalvaardig gemaakt om op de wind te malen en kreeg toen de naam “Nieuw Leven”. Na grondige restauraties in 1990 en 2010 heeft de Stichting Wipstellingkorenmolen “Nieuw Leven” in 2016 de molen van de gemeente Alphen aan den Rijn overgenomen. Uit onderzoek bleek dat er oorspronkelijk een aanbouw aan de oostzijde was. Deze is weer gerealiseerd en is ook de molen aangesloten op riolering en water. Nog steeds is het mogelijk om met de molen op windkracht graan tot meel te malen op ambachtelijke wijze.

U bent van harte welkom!

Wijzigingen Programma 2021

Benthuizen

Er zullen vanwege de coronabeperkingen definitief geen buitenaktiviteiten op het molenplein kunnen plaatsvinden. De oudheidkamer en Winkel van Sinkel zijn wel open.

Hazerswoude-Rijndijk

De watertoren is helaas toch gesloten omdat er geen 1.5 meter afstandsregel gewaarborgd kan worden.

Koudekerk

In de Brugkerk zullen op de volgende tijden organisten aanwezig zijn voor uitleg, bespeling en mogelijkheid om zelf eens op het orgel te spelen.

10.00-12.00 uur Geerten Bogaard

14.00-16.00 uur Herman Verbree