Nieuws

Update mei

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan het opzetten van de Open Monumentendag 2023 op zaterdag 9 september. Het thema “Levend Erfgoed” doelt m.n. op het immaterieel erfgoed wat al eeuwen of decennia lang doorgegeven wordt en deze vorm van erfgoed levend houdt. In eerste instantie denk je wellicht hoe dat met de monumenten kan samenhangen, maar die link is snel gelegd: alle ambachten, rituelen, feesten en noem maar op vonden altijd plaats in of bij bebouwing. Veel daarvan is inmiddels een fysiek monument geworden dat we koesteren. Wat te denken van alle molens, kerken, stations of tuinen? In dit verband zoeken we ook kontakt met het Archeon, immers heel Archeon is levend erfgoed!

Verder is er voor de scholen nieuw digitaal lesmateriaal beschikbaar om ook daar het begrip monument te behandelen. Open Monumenten Klassendag wordt dit jaar gehouden in de Alphense Adventskerk. In samenwerking met het Cultuurpalet kunnen scholen naar de voorstelling van het Carnaval der Dieren van Saint Saëns, waarbij ook het 100 jarige Steinmeyer-orgel een rol heeft. Deze voorstelling wordt tevens de basis van het OMD-slotconcert t.g.v. Nationale Orgeldag op 9 september.

Vacatures & tekstbordjes

Inmiddels is de vacature voor een vertegenwoordiger namens Koudekerk vervuld: Jan Kamphuis gaat m.i.v. mei 2023 de funktie van Jan van Wijk overnemen en draait vanaf nu alvast mee. De vacature die zal ontstaan door het vertrek van Gerdien Snel (vertegenwoordiger Zwammerdam) blijft helaas nog open: lijkt u het leuk iets met monumenten te doen en woont u in Zwammerdam? Wij horen het heel graag!

In 2023 zijn ook weer 3 tekstbordjes bij monumenten gemonteerd, het volledige overzicht ziet u onder “Monumentenschildjes”

Vacatures

Nu er even een moment van rust is om ook wat organisatorische zaken af te wikkelen, komt elk jaar het rooster van aftreden op de agenda. Voor komend jaar een 3-tal wijzigingen:

Liesbeth van de Zand doet het laatste jaar als bestuurslid omdat in september 2023 de termijn erop zit. Haar deel voor Nationale Orgeldag is nu overgedragen aan Robert Bezemer die afgelopen seizoen in de zijlijn al meegedraaid heeft. Voor het deel als vertegenwoordiger van Alphen gaat Hans Bahlmann na OMD 2023 het stokje overnemen. Hij draait nu een vol seizoen mee.

Gerdien Snel heeft aangegeven dat zij in september 2023 haar bestuurstermijn niet meer verlengt. Dan komen haar deel OMD Klassendag en vertegenwoordiger van Zwammerdam vacant.

Jan van Wijk heeft aangekondigd dat hij medio volgend jaar zal terugtreden als lid van het OMD-bestuur. We zoeken derhalve een opvolger voor Koudekerk.

De boer op

In Oktober hebben we als OMD-deelnemer bij 2 externe bijeenkomsten ingeschreven:

Kennismaking met de nieuwe Gemeenteraad.

Hiertoe was de erfgoedsector uitgenodigd zich te presenteren met een gereserveerde tafel. De raadsleden konden dan speeddaten en kennismaken door langs de tafels steeds een gesprekje met een organisatie uit de erfgoedsector te houden. We hopen dat de lijntjes hierdoor wat korter kunnen zijn/worden.

Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis.

Georganiseerd door Participe als kontaktmogelijkheid voor alle organisaties die met vrijwilligers werken en mensen die zich willen oriënteren wel vrijwilligerswerk hen aanspreekt. Tineke Verbakel en Liesbeth van de Zand waren voor OMD aanwezig. De avond heeft geen concrete contacten voor nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Wij zoeken nl. een nieuw bestuurslid dat alle social media kan gaan opzetten en onderhouden. Ook hebben we nieuwe vertegenwoordigers voor Zwammerdam en Koudekerk nodig!

Open Monumentendag/Nationale Orgeldag 2022 Alphen en kernen

Na alle coronaperikelen konden we dit jaar gelukkig weer een volwaardige Open Monumentendag realiseren. Kennelijk hadden de bezoekers dit gevoel ook: zij kwamen in grote getalen naar de opengestelde monumenten. Mede dankzij het stralende weer en een grote keuze aan mogelijkheden is deze dag over de hele linie naar volle tevredenheid verlopen. Het thema “Duurzaamheid” kon bijna niet beter, immers elk monument heeft zijn duurzaamheid al bewezen! In veel monumenten werd b.v. getoond wat men aan duurzaamheid en hergebruik al deed of in de planning had te doen.

Vooral de molens en kerken hebben veel bezoekers gehad met als absolute topper de Bonifaciuskerk in Alphen met 260 bezoekers, al dan niet in combinatie met de opengestelde vml. Bonifaciusschool en nabij gelegen Adventskerk. In Boskoop was dit dag in het kader van Boskoop800 een kerkenpad georganiseerd, een mooie combinatie! Hierdoor deden ook een extra aantal orgels mee met Nationale Orgeldag. Het OMD-Slotconcert werd gespeeld door Simon Stelling op het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk (met in het kader van duurzaamheid geen programma op papier maar alle teksten digitaal op het scherm.

September 2022

Officiële opening Open Monumentendag 2022 Alphen aan den Rijn

In de aanloop naar Open Monumentendag op zaterdag 10 september heeft wethouder Anouk Noordermeer op de vrijdag ervoor een officiëel startsein gegeven bij de vml. Bonifaciusschool te Alphen.

Dit gemeentelijk monument is verbouwd tot 14 appartementen en deed dit jaar voor het eerst mee met Open Monumentendag. De voorzitter van Stg. Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn, Tineke Verbakel, heette iedereen welkom met een kort woordje. Vervolgens schetste de voorzitter van de VvE, Dick van Giezen, een beeld van de vroegere school, de verbouwing en de huidige bewoning. Een van de aanwezige bewoners heeft nog als kind op deze school gezeten en woont nu in het appartement van haar vroegere klaslokaal, zelfs haar schoolfoto was nog er nog.

Vervolgens heeft de wethouder het belang van het behoud van de monumenten benadrukt en verrichtte de openingshandeling door een informatiebordje op de gevel van het monument te monteren. Afsluitend overhandigt Liesbeth van de Zand namens OMD de speciale Open Monumentendagvlag symbolisch aan de bewoners.

Door acute werkzaamheden is de boomkwekerswoning van het Boomkwekerijmuseum in Boskoop onverwacht gesloten voor bezoekers. Tijdens de werkzaamheden om de buitenmuren vochtvrij te maken, is onverwacht schade aan de uiteinden van de plafondbalken geconstateerd. Het was de bedoeling om de woning tijdens de werkzaamheden aan de buitenmuren gewoon voor bezoekers toegankelijk te houden. Om de balken te repareren, wat niet kan wachten, moeten aan de binnenkant van de woning werkzaamheden gebeuren. Het is dan niet mogelijk om bezoekers toe te laten. 

Alles gaat een paar weken duren. Dat wil zeggen dat de woning a.s. zaterdag tijdens de Open Monumentendag niet toegankelijk is.

Duurzaamheid duurt het langst

Wat heerlijk om weer toe te leven naar de volgende editie van Open Monumentendag! Uiteraard onder voorbehoud dat het mogelijk is binnen de beperkingen van Covid-19, maar daar leren we mee leven. Het 2022 thema Duurzaamheid is in ieder geval fantastisch om mee te werken, immers elk monument heeft zijn duurzaamheid al bewezen dus de link met de actualiteit is snel gelegd.
Hoe 2021 voor de Open Monumentendag de boeken ingaat, kunt u lezen in het jaarverslag onder het kopje Over ons. De winterrust hebben we benut om aan de slag te gaan met een tweede serie tekstbordjes voor de monumenten. Welke er inmiddels gerealiseerd zijn ziet u onder Monumentenschildje.

Januari 2022

Open Monumentendag 2021

Over de hele linie is de dag goed bezocht en de bezoekerstotalen geven dit ook aan. Overal werd netjes rekening gehouden met de coronamaatregelen. Opvallend was dat de molens en fietstochten zeer in trek waren. Molen de Rooie Wip in Hazerswoude-Dorp stond extra in het zonnetje omdat de molen in 2020 en 2021 groot onderhoud kreeg en volledig geschilderd werd. Wethouder Kees van Velzen deed de officiële (her)opening.

Er was veel lof over het mooie programmaboekje (met complete monumentenlijst van de hele gemeente!). Soms waren er vragen over het Pools op de voorkant maar na uitleg vond men het
wel grappig dat het samen met de achterkant, de inclusie moest aangeven van het jaarthema “Mijn monument is jouw monument”.

Het bestuur hoopt voor volgend jaar weer een mooi programma te kunnen maken zonder al teveel coronabeperkingen. Het thema is zelfs al bekend: Duurzaamheid.

September 2021