Open Monumenten Klassendag

*VOL Inschrijving gesloten*

Tijdens de Open Monumenten Klassendag bezoeken basisschoolleerlingen (groepen 7 en 8) een monument. In de gemeente Alphen aan den Rijn doen wij dat op de ‘traditionele’ vrijdag voorafgaand aan het Open Monumentendag weekend.

Leerzaam en leuk
De Open Monumenten Klassendag is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk! Elk monu¬ment heeft zijn eigen bijzondere verhaal dat de leerlingen iets vertelt over de geschiedenis van hun omgeving. Door in de buurt monumenten te bezoeken, komt die geschiedenis voor hen tot leven en raken ze vertrouwd met ons cultureel erfgoed. Scholen, leerlingen, het Alphense comité Open Monumentendag én monumenteigenaren werken samen aan een geweldige dag.
Door schoolkinderen in aanraking te laten komen met monumenten, wordt een basis gelegd voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor erfgoed en geschiedenis in het algemeen.
Dit jaar gaan de leerlingen op 10 september kennismaken met de hefbruggen over de Gouwe in Alphen, Boskoop (en Waddinxveen). Dit trio van rijksmonumenten is identiek en alle gebouwd rondom 1936.
Maar ook………wie zorgt voor de bediening van de bruggen?! We gaan het met eigen ogen zien, dus dat wordt een interessant verhaal. Afhankelijk van het aantal scholen dat zich inschrijft, maken we een bezoekrooster en hopen dat Corona onze plannen niet meer verstoort. Er zijn voor de scholen geen kosten aan verbonden.

Alle scholen in de Gemeente Alphen hebben een uitnodiging ontvangen en kunnen zich nog t/m de maand juni inschrijven.