Verslag Open Monumentendag 2024

Zaterdag 14 september was weer een groot aantal monumenten in de gemeente Alphen aan den Rijn te bezichtigen. Sommige waren ook op zondag 15 september geopend. Het landelijk thema “Routes, Netwerken en Verbindingen” met als onder­titel “Onderweg” leverde veel creatieve activiteiten op.

Naast de rondleidingen in Alphen en Koudekerk, de vaartochten door CAS in Alphen en door het Historisch Museum in Hazerswoude, alsmede de rondvaart in Boskoop georganiseerd met het thema plantentransport per schouw, waren er 51 monumen- ten geopend die vrij toegankelijk waren. Het zonnige weer werkte erg goed mee.

De officiële opening was om 10.00 uur in de Brugkerk te Koudekerk. De voorzitter OMD Alphen aan den Rijn, Tineke Verbakel, gaf in haar openingswoord het belang van ons erfgoed aan. Daarna opende wethouder Van den Ham de Open Monumen- tendag en tevens de geheel gerenoveerde Brugkerk, het oudste monument van onze gemeente.

De vaartocht, georganiseerd door het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAS) trok traditiegetrouw veel passagiers en ook de vaartocht over de Oostvaart in Hazerswoude met als eindpunt de expositie over de Romeinse Limes route in het museum werd enthousiast bezocht. Bijzonder was ook de openstelling van het voormalige kantongerecht Wilhelminalaan 26 te Alphen aan den Rijn met een interessante expositie. In Boskoop was onder andere het oude RaadHuis geopend en ook daar werd er druk gevaren. In Benthuizen trokken de Oudheidkamer en Korenmolen de Haas veel bezoekers. In Hazerswoude was de Watertoren geopend met een leuke quiz voor de jongeren. De Scheepjeskerk had een expositie over de trekschuiten, de veerdienst de Volharding en de emigranten, dit alles met als thema verbindingen.

In Zwammerdam was dit jaar voor het eerst de dokterswoning geopend. In Aarlanderveen was de RK kerk sinds een aantal jaren weer opengesteld met een uitgebreide expositie en uiteraard kon men ook de beroemde Molenviergang bezichtigen. In Koudekerk trok de verbouwde Brugkerk een absoluut record aan bezoekers; mede doordat er de hele dag activiteiten georganiseerd waren, telde men 600 bezoekers.

In alle kernen was er veel belangstelling voor de kerken, voor een groot deel ook monumenten. Het was ook Nationale Orgeldag: in veel kerken zijn door de dag heen orgelconcerten gegeven en konden orgels bespeeld worden. In Boskoop is de dag afgesloten met een goed bezocht slotconcert met samenzang in de Dorpskerk. In Alphen aan den Rijn werd afgesloten met het theaterconcert in de Adventskerk: de familievoorstelling “Beethoven” door stadsorganist Simon Stelling en theatermakers Aubrey Snell en Theo de Wit, met 170 enthousiaste bezoekers.

Dit jaar was er geen Open Monumenten Klassendag.

In totaal waren er 4.426 getelde bezoekers duidelijk meer dan in 2023.

H.A. de Boer / secretaris

September 2024