Het thema voor Open Monumentendag 2024 is “Routes, Netwerken en Verbindingen”

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoermiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen.

Dit jaar gebruiken we de slogan ‘onderweg!’. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken. Onderweg! betreft eveneens het Open Monumentendag weekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt. Heel duidelijk is de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben- op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land, de dorpen en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. En wat te denken van de plaatsen van aankomst en vertrek, de (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu.

De Open Monumentendag 2024 Alphen aan den Rijn wordt geopend door wethouder Anouk Noordermeer  op zaterdag 14 september om 10.00 uur in de Brugkerk te Koudekerk aan den Rijn. Deze kerk is een Rijksmonument, het oudste monument van Koudekerk en zelfs van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. We bekijken de grootscheepse renovatie en aanpassingen voor de toekomst.

In het programma komen veel activiteiten en geopende monumenten in alle kernen van de gemeente Alphen aan den Rijn. U kunt zelf een wandel- of fietsroute bedenken langs monumenten, bijzondere gebouwen en plaatsen zoals bijvoorbeeld de bijzondere molens in Aarlanderveen of Benthuizen, maar u ziet ook het aanbod van rondleidingen in Alphen aan den Rijn en Koudekerk door de historische verenigingen aldaar. U kunt varen in Alphen, Boskoop en Hazerswoude-Dorp, veelal in samenwerking met plaatselijke organisaties. U vindt alle informatie over de monumentale orgels in alle kernen van onze gemeente met de tijden wanneer u die kunt beluisteren. Het is immers ook Nationale Orgeldag, het traditionele OMD-slotconcert wordt een familievoorstelling “Beethoven” om 16.00 uur in de Adventskerk.