Jaarverslag 2019

Jaarverslag Stichting Open Monumentendag gemeente Alphen aan den Rijn 2019

Het bestuur van de OMD Alphen aan den Rijn vergaderde in 2019 11 keer in een zaal van het Gemeentehuis te Alphen aan den Rijn. Door diverse bestuursleden zijn de instructiedagen en bijeenkomsten van de Landelijke OMD bezocht. Door de OMD wordt de website www.openmonumentendagalphenaandenrijn.nl bijgehouden met informatie.

De Open Monumentendagen 2019 op zaterdag 14 september en zondag 15 september zijn ook in de gemeente Alphen aan den Rijn weer door veel mensen bezocht. Het was de 33-ste keer dat zowel de Rijksmonumenten als ook de Gemeentelijke monumenten opengesteld waren voor het publiek. Diverse monumenten zijn aan de slag gegaan met het jaarthema “Plekken van Plezier”. De opening werd op vrijdag 13 september gedaan door Wethouder Leo Maat in het vogelpark Avifauna. In dit Historische park gaf hij het startschot voor de klassendag. Op deze dag werd verschillende schoolklassen iets verteld over de geschiedenis van dit park en werden de klassen onder deskundige leiding van de medewerkers van Avifauna rondgeleid . Deze 69 jaar oude locatie paste erg goed in het landelijke jaarthema “Plekken van Plezier”. Totaal deden er 190 leerlingen mee.

De opengestelde monumenten zijn ook dit jaar weer goed bezocht. Ongeveer 3000 bezoekers hebben genoten van de vele historische panden en de verhalen die hierbij verteld werden. Op diverse plaatsen zijn rondleidingen gehouden en hier is goed gebruik van gemaakt.

Op zaterdag 14 september was er op de Oude Rijn weer een boottocht georganiseerd door het CAS (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw). Vanaf het centrum kon men per boot naar de Ouds­hoornse kerk varen waarbij onderweg uitleg werd gegeven over de diverse monumenten in Alphen aan den Rijn. Veel bezochte monumenten waren dit jaar: het gemaal de Kromme Aar en het oude kantongerecht aan de Wilhelminalaan 26 in Alphen aan den Rijn, de oudheidkamer in Benthuizen, de woon­boer­derij Zuideinde 9 en woning Rijndijk 201 in Hazerswoude, de Scheepjeskerk (expositie welpen en verkenners), de Watertoren Hazerswoude-Rijndijk, de Hefbrug en het Kerkje in de Burg. Colijnstraat 24 te Boskoop.

Zaterdag 14 september was ook de Nationale Orgeldag. In 14 kerken werden de orgels bespeeld. Deze dag werd om 16.00 uur afgesloten met een orgelconcert door Simon Stelling in de Adventskerk. Enkele monumenten zoals de Rijnenburgermolen, Steektermolen  en de Scheepjeskerk waren ook zondag nog te bezoeken.

De Stichting Open Monumentendag Alphen aan den Rijn had weer een boekje gemaakt met daarin alle te bezoeken monumenten. In dit boekje is ook de lijst opgenomen van alle Rijks- en Gemeentelijke Monumenten in de Gemeente Alphen aan den Rijn. In het Alphens Nieuwsblad, de Gouwe Koerier en de Groene Hart Koerier werd een paginagrote advertentie over de Open Monumentendag met de diverse deelnemers geplaatst. Ook zijn diverse persberichten verstuurd die ook gepubliceerd zijn.

Het OMD bestuur bestond in 2019 uit de volgende personen:

Tineke Verbakel (Boskoop), voorzitter

Henk de Boer (Hazerswoude), secretaris

Dries Janse (Benthuizen), penningmeester

Liesbeth van de Zand (Alphen aan den Rijn), Nationale Orgeldag

Gerdien Snel (Zwammerdam), Open Monumenten Klassendag

Arjan van ’t Riet (Aarlanderveen)

Jan van Wijk (Koudekerk aan den Rijn)