Verslag 2018

OPEN MONUMENTENDAG 2018 GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN

 

De Open Monumentendagen 2018 op zaterdag 8 september en zondag 9 september zijn ook in de gemeente Alphen aan den Rijn weer door veel mensen bezocht. Het was de 32-ste keer dat zowel de Rijksmonumenten als ook de Gemeentelijke monumenten opengesteld waren voor het publiek.

 

Diverse bewoners van monumenten zijn aan de slag gegaan met het jaarthema “In Europa”. De opening werd op maandag 3 september gedaan door Wethouder Leo Maat bij het gemaal de Kromme Aar, Kromme Aarweg 3 in Alphen aan den Rijn waar het schildje Gemeentelijk Monument op de muur geschroefd werd.

Op vrijdag 7 september bezochten 2 groepen van de Johannes Postschool in het kader van de Open Monumentenklassendag het Boomkwekerijmuseum in Boskoop.

Op zaterdag 8 september was er op de Oude Rijn een sloepentocht georganiseerd door het CAS ( Centrum voor Architectuur en Stedenbouw). Deze rivier verbindt diverse Europese landen met elkaar. De Stichting AlphenTaal droeg in 4 monumenten speciaal gemaakte gedichten voor met als thema Europa. In diverse kernen waren ook rondleidingen georganiseerd waar druk gebruikt van werd gemaakt. In de Bonifaciuskerk te Alphen aan den Rijn werd aandacht besteed aan de H. Bonifacius die veel door Europa gereisd heeft. In Boskoop was het oude Gemeentehuis te bezichtigen waarbij uitleg gegeven werd over de ramen die de handel met diverse Europese landen in beeld bracht. In het Historisch Museum te Hazerswoude-Dorp werd deze handel in boomkwekerijproducten tentoon­gesteld in de expositie over de Hazerswoudse Boomkwekerijen.

In de Scheepjeskerk te Hazerswoude-Rijndijk werd aandacht besteed aan de diverse bedevaarten naar plaatsen als Lourdes, Kevelaar en Banneux. In Benthuizen was de expositie “Gluren bij de Buren” te zien waarbij de situatie in 1918, 1968 en 2018 in de 7 kernen van de Gemeente Alphen aan den Rijn uitgebeeld werd.

Zaterdag 8 september was ook de Nationale Orgeldag. In 14 kerken en ook in het Floragebouw te Boskoop werden de orgels bespeeld. Deze dag werd om 16.00 uur afgesloten met een orgelconcert door Simon Stelling in de Adventskerk. Enkele monumenten zoals de Rijnenburgermolen en de Scheepjeskerk waren ook op zondag nog te bezoeken.

De Stichting Open Monumentendag Gemeente Alphen aan den Rijn had weer een boekje gemaakt met daarin alle te bezoeken monumenten. Het totaal aantal bezoekers bedraagt ca. 2750.