Op zaterdag 10 september 2016 is het weer Open Monumentendag met als landelijk thema dit jaar: “Iconen en Symbolen”. Ook in de Gemeente Alphen aan den Rijn zijn weer vele Rijks- en Gemeentelijke monumenten toegankelijk en wordt er aandacht besteed aan dit thema.

Er is een speciaal programmaboekje met overzicht van alle mogelijkheden en openingstijden dat gratis opgehaald kan worden op de diverse verspreidingsadressen. Dit is ook hier digitaal in te zien, of klik op de afbeelding hieronder:

Programmaboek 2016

  • Zo is er b.v. in het gebouw van de Historische Vereniging Alphen, aan de van Boetzelaerstraat 48 een expositie over de Alphense iconen, t.w. het Archeon en Avifauna.
  • In het Historisch Museum Hazerswoude, Dorpstraat 66 is een expositie van Russische Iconen bijeengebracht door Cock v. Driel. Ook in de Scheepjeskerk, Rijndijk 106 Hazerswoude-RD wordt aandacht besteed aan de iconen.
  • Het Streekarchief in de kelder van het Oude Raadhuis, Burg. Visserpark 28 te Alphen is nog eenmaal te bezichtigen voor de komende verhuizing naar een andere locatie. Arjan van ’t Riet en medewerkers geven rondleidingen.
  • In diverse kerken zullen orgelconcerten gegeven worden en worden gedichten van de Alphense dichter J.C. Bloem voorgedragen.
  • In Zwammerdam vertrekt om 11.00 en 14.00 uur een Limes-wandeling vanaf Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19, die ook langs de monumenten van Zwammerdam voert.
  • In Koudekerk zijn 2 rondleidingen (om 13.00 en 15.00 uur) vanaf Eetcafé De Hoek.
  • In Benthuizen een fietstocht mogelijk is lang erfgoed rond het Bentwoud.

Overzicht opengestelde monumenten

Alle opengestelde panden en molens zijn gratis te bezoeken en te herkennen aan de OMD-vlag.

Klik hier om de complete lijst te downloaden, of klik op de afbeelding hieronder: